Zdrowe jedzenie nie zawsze oznacza góry warzyw i ryżu. Czasem każdy z nas ma ochotę na coś słodkiego. Przydałoby się urozmaicić dzienn...

Zdrowy deser - kokosowe gofry z cieciorellą

/
7 Comments


Zdrowe jedzenie nie zawsze oznacza góry warzyw i ryżu. Czasem każdy z nas ma ochotę na coś słodkiego. Przydałoby się urozmaicić dzienne menu , a przy okazji nie mieć wyrzutów sumienia. Wciąż eksperymentuję w kuchni i szukam nowych smaków, oczywiście bez cukru. I wiecie co? Otworzył się przede mną nowy świat, całkiem inny wymiar! Doceniam kuchnię roślinną i naturalne składniki. Dlatego przychodzę do Was z nowym cyklem postów 'Zdrowy deser'. Wspólnymi siłami wprowadzimy do naszych kuchni słodkości bez dodanych cukrów, sztucznych substancji! Na pierwszy ogień idą kokosowe gofry z domową cieciorellą! Wczoraj prosiliście o przepis na naszym facebooku (KLIK). Rozgrzewajcie gofrownice i do dzieła!
 
Składniki na ciasto gofrowe:
2 jajka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
35g mąki kokosowej
10g ostropestu plamistego
15g pestek dyni
10g wiórek kokosowych
10g oleju kokosowego nierafinowanego (płynnego)

W misce mieszamy mąkę z ostropestem, pestkami, wiórkami i proszkiem do pieczenia. Następnie łączymy z jajkami i olejem, mieszamy do połączenia składników (można użyć miksera). Wylewamy do gorącej gofrownicy.

Cieciorella:
około szklanka ugotowanej ciecierzycy (użyłam z puszki)

80-100g daktyli
1 łyżka ciemnego kakao
3 łyżki naturalnego masła orzechowego 
kilka łyżek mleka roślinnego
miód, syrop z agawy (opcjonalnie)
 

Daktyle namaczamy w gorącej wodzie (ok. 10min.). W blenderze umieszczamy cieciorkę, daktyle, kakao, masło orzechowe i miksujemy. Dodajemy stopniowo mleko roślinne, tak aby uzyskać porządaną gęstość. Jeżeli powstała cieciorella jest dla Was za mało słodka możecie dodać trochę syropu z agawy lub miodu, jednak dla mnie bez tego masa była słodziutka! Cieciorellę spokojnie możecie przechowywać kilka dni w lodówce.



You may also like

7 komentarzy:

  1. Wieki już nie jadłam gofrów! Koniecznie do zrobienia :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo, szukam przepisów na mąkę kokosową i ten trafi do testowania! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. cieciorella, pierwszy raz słyszę, muszę więc wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  4. A coś więcej o oleju bądź mące kokosowej? Pierwsze lepsze czy macie jakiś faworytów ;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno niebawem pojawi się post o mące kokosowej, bo ostatnio to mój faworyt w kuchni :)

      Usuń
  5. Wierzymy, że gofry były pyszne bo bardzo podoba nam się ich skład! Cieciorella wymiata :)

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.