Moja 'zabawa' z mąką kokosową trwa w najlepsze! Stałyśmy się dość dobrymi koleżankami i...

Zdrowy deser - chlebek bananonowo - kokosowy

/
10 Comments

Moja 'zabawa' z mąką kokosową trwa w najlepsze! Stałyśmy się dość dobrymi koleżankami i coraz częściej gości u mnie w kuchni. Mam nadzieję, że zostanie na dobre.

Dzisiaj podzielę się z Wami moimi nowym przepisem! Znalazłam go na TEJ stronie (polecam, świetna!). Zmodyfikowałam go troszeczkę i zabrałam się do pracy. I muszę przyznać, że efekt jest niesamowity... Nawet mój brat niejadek, który na moje kuchenne eksperymenty zazwyczaj reaguje wielkimi oczami, teraz stwierdził, że chlebek jest 'MEGA'! No cóż, chyba więcej słów nie trzeba. Zatem zostawiam Was z receptura, nie czekajcie zbyt długo!

Składniki:
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
kilka kropli ekstraktu waniliowego

3/4 szklanki mąki kokosowej
3 bardzo dojrzałe banany
50g czekolady gorzkiej 90%3 łyżki masła migdałowego/orzechowego naturalnego
szczypta soli

Banany obieramy i za pomocą widelca rozdrabniamy (aż powstanie papka). Następnie, miksujemy z masłem orzechowym i ekstraktem waniliowym do powstania gładkiej masy. Wbijamy po jednym jajku w kilku minutowych odstępach i dalej miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę kokosową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, szczyptę soli. Na koniec mieszamy masę z posiekaną gorzką czekoladą. Delikatnie przelewamy do niedużej keksówki i pieczemy w temp. 180 stopni 30-40 min (aż patyczek będzie suchy). Studzimy a potem zajadamy się :)





Chlebek naprawdę jest pyszny i delikatny. Co ciekawe, jest dosyć słodki, a nie dodajemy żadnego słodzidła. Uwierzcie, dojrzałe banany robią dobrą robotę. Nie zwlekajcie i zakładajcie fartuchy, przygotujcie składniki i do dzieła. Dla spragnionych słodkości, przypominam również o GOFRACH KOKOSWYCH z poprzedniego wpisu. A tak przy okazji... WESOŁYCH WALENTYNEK <3









FACEBOOK / INSTAGRAM



You may also like

10 komentarzy:

  1. Mam dokładnie to samo masło - już wiem jak je wykorzystać :) dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. No proszę, u mnie też ostatnio pojawił się pomysł na chlebek bananowy, ale wegański! Ten również pysznie się prezentuje :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie :) od dawna chciałam zrobić chlebek bananowy, ale zawsze jakoś o tym zapominałam :P Teraz może się w końcu zmotywuję :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam! Robi się szybko, a smakuje obłędnie <3

      Usuń
  4. Daleko mi jeszcze do takiej sztuki kulinarnej :) Wygląda wspaniale, a podejrzewam, że smakuje jeszcze lepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, jest naprawdę łatwy do zrobienia. Koniecznie spróbuj! :)

      Usuń
  5. Schrupałabym! :) Zwłaszcza jak się dowiedziałam, że ten chlebek ma w sobie mąkę kokosową. Musi być pyszny! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. O mniam! Też lubimy mąkę kokosową a taki chlebek to już w ogóle bajka. Można jeść solo, z dżemem, masłem orzechowym... no po prostu ze wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.