Nigdy nie byłam fanką kokosa, dopóki nie odkryłam mąki kokosowej. To była miłość od pierwszego wypieku. Dlaczego? Bo mąka kokosowa je...

Omlet kokosowy #lowcarb

/
14 Comments



Nigdy nie byłam fanką kokosa, dopóki nie odkryłam mąki kokosowej. To była miłość od pierwszego wypieku. Dlaczego? Bo mąka kokosowa jest po prostu super!

W ostatnich latach kokos zyskał ogromną popularność. W sklepach na półkach znajdziecie produkty pochodzenia koksowego - od kosmetyków po cukier, nie wspominając już nawet o olejach, na temat których krąży pełno mitów. Moją uwagę najbardziej przykuła mąka kokosowa. Okazała się świetnym produktem na low carbie. Na 100g zawiera około 13g węglowodanów. Jednak jej największym atutem jest to, że nadaje potrawom niesamowitą puszystość i pyszny kokosowy posmak. Idealnie nadaje się do omletów, czego nie mogłam nie wykorzystać - uwielbiam omlety w każdej postaci. Tak powstał przepis na moje ulubione śniadanie. Mam  nadzieję, że się skusicie! Łapcie przepis :)


Składniki:
20g mąki kokosowej
3 jajka
15g wiórków kokoswych
1 łyżeczka oleju kokoswego nierafinowanego
dodatki na wierzch


Jajka ubijamy, dodajemy mąkę, wiórki i mieszamy (opcjonalnie możemy dodać 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia). Na patelni roztapiamy olej i wylewamy masę jajeczną. Smażymy do zarumienienia się, przewracamy. Podajemy ze swoimi ulubionymi dodatkami - u mnie twaróg, banan, orzechy. Smacznego!












FACEBOOK / INSTAGRAM



You may also like

14 komentarzy:

  1. Mąka kokosowa idealnie zastępuje bezwartościową pszenną. I przede wszystkim nie ma glutenu! Super przepis! Idealnie pasuje do mojej fit bazy:) Wypróbuję na pewno!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, tym bardziej że uwielbiam kokos! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam mąkę kokosową, ale placuszki ani razu nie chcą mi wyjść- są bardzo delikatne.. :(
    Wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak chyba będzie wyglądać moje jutrzejsze śniadanie *.* Ale z inną mąką, bo nie mam kokosowej :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje chyba też tylko muszę znaleźć najpierw mąkę kokosową! :)

      Usuń
  5. Z miłą chęcia zjadłabym taki omlet
    :D

    OdpowiedzUsuń
  6. no wygląda rewelacyjnie, dodaję sobie do zakładek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pięknie się prezentuje :p muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  8. My kochamy wszystko co kokosowe więc mąka, wiórki czy mleko nie są nam obce :) Taki omlecik chętnie wypróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jezu, mam ślinotok! Dawno nie widziałam równie apetycznego omleta ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mąki kokosowej jeszcze nie miałam okazji wypróbować. W sumie zawsze myślałam, że raczej ciężko z mąk bezglutenowych uzyskać puszysty, "gąbczasty" omlet- a jednak da się :D Też muszę w końcu poeksperymentować z tą mąką :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajnie bo jajka dają mące bezglutenowej szanse lepkości no i oczywiście smak kokosa mega :p

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.