Odhaczamy dziesiąty przepis Healthy Cocktail Challenge! Książka "Koktajle, Klinika soku" ciągle mnie zaskakuje. Raz pozytyw...

Healthy Cocktail Challenge #10

/
12 Comments



Odhaczamy dziesiąty przepis Healthy Cocktail Challenge! Książka "Koktajle, Klinika soku" ciągle mnie zaskakuje. Raz pozytywnie, innym razem wręcz przeciwnie - podsuwa mi dziwne połączenia składników, które z góry dają do zrozumienia, że "to nie będzie kolejny pyszny soczek...". Dziś przepis na zupę gulaszową, bo tak bym to nazwał. Jubileuszowa dziesiątka czas, start!
Koktajl #10
- pomidor
- łodyga selera naciowego
- papryka czerwona
- jabłko
- jarmuż

Wszystkie składniki wyciskamy w wyciskarce lub blendujemy. Finalnie otrzymujemy dosyć gęsty, treściwy koktajl. Nie bez powodu na początku napisałem, że jest to zupa gulaszowa. Konsystencją, smakiem i kolorem naprawdę przypomina gulasz. Żałuję, że pod ręką nie miałem kawałka soczystej wołowiny.




Co do smaku - koktajl jest... "wyjątkowy". Składniki mówią same za siebie. Jest mocno warzywny. Czuć w nim dosłownie każdy ze składników. Najpierw słodycz jabłka, a następnie misz-masz warzywny. Nie jestem fanem soku pomidorowego, a tu jest on dosyć wyraźny. Ten sok jest tak zdrowy, że aż nie da się go pić! Czasami jednak sprawdza się powiedzenie, że to co zdrowe, niekoniecznie musi być dobre. Walorów smakowych tutaj po prostu brak. Nie pozostaje mi nic innego jak napisać - Samo zdrowie! I zdecydowanie nic poza tym. Jak zawsze, odgórna skala zakłada trzy poziomy mojej satysfakcji. Wahałem się, żeby po raz pierwszy nie przyznać ani jednego z trzech możliwych koktajli, ale trzymajmy się zasad. Drogi koktajlu dostajesz ocenę 1. Gratuluję!



A Wam polecam przetestować koktajl samemu, lub zrobić komuś niemiłą niespodziankę ;) Już niedługo nasze kolejne spotkanie przy (mam nadzieję) dobrym koktajlu.



10/106



Dotychczasowe przepisy na koktajle z serii Healthy Cocktail Challenge znajdziecie poniżej:

HCC #1
HCC #2 i #3
HCC #4 i #5
HCC #6
HCC #7
HCC #8
HCC #9




You may also like

12 komentarzy:

  1. Soki wyciskane z warzyw na początku nie są smaczne, jednak z czasem można w nich odkryć wiele nowych inspiracji.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, nie wiem czy zniosłabym pomidora w koktajlu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam koktajle. A takie wariacje, są niezwykle oryginalne i zaskakujące w smaku. Także LUBIĘ TO ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ohhh... nie wygląda to za dobrze :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Zgadzam się, soki warzywne mają specyficzny smak, ale za to jakie walory odżywcze! BTW świetny blog - obserwuję ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. Połączenie ciekawe :P Było trzeba na dokładkę dodać jeszcze banana i buraka. Może akurat byłoby lepiej niż gorzej xD

    OdpowiedzUsuń
  7. pycha

    http://skucinskaemilia.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  8. Soki z samych warzyw nie, ale czy dodatek owocu tak bardzo zepsuje założenia? Zarówno warzywa, jak i owoce mają mnóstwo witamin i minerałów. Cukry proste nie osłabią znacząco organizmu. Myśle, że w takich kuracjach oczyszczających powinny pojawić się w niewielkiej ilosci.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wesprzyjcie organizm także wodą z filtra redox - z tego co czytam i wiem taka woda świetnie wzmacnia odporność organizmu.

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.