Każdy z nas kocha pieczywo. Nie ma co się oszukiwać. Czy jest coś lepszego o poranku niż zapach chleba prosto wyjętego z pieca? (no do...

Low carb buns




Każdy z nas kocha pieczywo. Nie ma co się oszukiwać. Czy jest coś lepszego o poranku niż zapach chleba prosto wyjętego z pieca? (no dobra, świeżo zmielona kawa też daje radę!) Niestety, jak to w życiu bywa, nie każdy takie przysmaki może spożywać. Przyczyn jest wiele - eliminacja glutenu, alergia na pszenicę, wprowadzenie diety low carb. W moim menu bułeczki już dawno nie goszczą (chociaż muszę przyznać, że kiedyś byłam ich prawdziwym pochłaniaczem). Wyobraźcie sobie moją radość, gdy miałam w końcu okazję spróbować keto bułek. Super opcja dla każdego - zawierają mnóstwo błonnika (a przy okazji zero gluta!), zabierają mało czasu i są przyzwoite w smaku. Koniecznie wypróbujcie :)

Składniki:
40g łupin babki jajowatej
10g łupin babki płesznik
10g ostropestu plamistego
15g smalcu (miękkiego)
1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku
3 jajka
270g serka Philadelphia

40g pestek dyni

Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i mieszamy. Masę odstawiamy na 10-15min (masa zgęstnieje). Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni (+ termoobieg) i formujemy bułki - kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20min., po czym 15 min. w temp. 150 stopni. Smacznego :)


https://4.bp.blogspot.com/-dUVFfXLkeT8/V6MLJYW7PgI/AAAAAAAAAKU/61oL_nyR6DQXnp0nqXVRMV-Abbro8vXGQCLcB/s1600/Podpis%2B-%2BKasia.jpg

 

 

 

FACEBOOK / INSTAGRAM



You may also like

2 komentarze:

  1. Ciekawe jak bułeczki prezentują się w przekroju :) Chętnie wypróbujemy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam łupinę babki jajowatej, i jestem ciekaw tego połączenia z innymi ziarnami nasionami np z dynią :p muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.