Powoli wprowadzam do swojej kuchni nowe składniki, testuję nowe przepisy. Niestety, kurczak z ryżem dawno mi się przejadł, rutyna zawładnęła...

Jarmuż - pyszne smoothie

/
3 Comments
Powoli wprowadzam do swojej kuchni nowe składniki, testuję nowe przepisy. Niestety, kurczak z ryżem dawno mi się przejadł, rutyna zawładnęła moją 'miską'.

Jako że jestem otwarta na nowe pomysły i chętnie próbuje nowych smaków, przez przypadek kupiłam ostatnio jarmuż (nie było szpinaku). I wzięłam sobie to piękne, soczysto zielone warzywo na celownik. Z należytą ostrożnością schowałam opakowanie do lodówki i tak sobie myślałam, co by tutaj z niego zrobić. Na początek oswoję się z nim za pomocą delikatnego, kwaskowatego smoothie. Muszę przyznać, że wyszło całkiem przepyszne!


Smoothie z jarmużem
(2 porcje)



szklanka jarmużu
2  pomarańcze
2  cytryny
1  awokado
kilka kawałków mango z puszki lub 1 świeże
kostki lodu

Jarmuż opłukać wodą. Cytrusy i awokado obrać. Umieścić wszystkie składniki w blenderze i dokładnie zmiksować. Smaczego!


Dlaczego warto jeść jarmuż? Oczywiście, jak każde warzywko to świetne źródło witamin i mikroelementów. Jarmuż to przede wszystkim bomba takich składników jak żelazo, fosfor czy wapń. Wasz organizm na pewno podziękuję za takie pyszności.

Smoothie za mną, teraz w planie mam pesto z jarmużu oraz zupę. Czy macie jakie sugestie, rady i przepisy? Podzielcie się ze mną w komentarzach :)




You may also like

3 komentarze:

  1. Też ostatnio po raz pierwszy kupiłam jarmuż.
    Polecam zajrzeć tu: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/jarmuz/przepisy.html
    A ta zupka: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/jarmuz/zupa_z_jarmuzu_i_zielonego_groszku/przepis.html, jest bardzo pyszna:-)
    Pozdrawiam,
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie trochę jeszcze przerażają te zielone smoothie ;d

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.