Hej :* To już ostatni dzień ferii zimowych i pora wziąć się do ciężkiej pracy! Matura tuż tuż, a mi daleko do bycia alfą i omegą. Wykorz...

Łosoś w cieście francuskim

/
5 Comments
Hej :*

To już ostatni dzień ferii zimowych i pora wziąć się do ciężkiej pracy! Matura tuż tuż, a mi daleko do bycia alfą i omegą.

Wykorzystując ten wolny czas, przygotowałam dla Was łososia zapiekanego w cieście francuskim. To kolejny dowód, że dbanie o figurę i zdrowe jedzenie nie musi być nudne. Wystarczy trochę pogłówkować, poszukać i wyczarować w kuchni takie oto cuda.


Składniki:
filety z łososia
ciasto francuskie (użyłam gotowego)
 marynata (sól, pieprz, 1 łyżka sosu sojowego, pokrojony czosnek, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny)
pesto (suszone pomidory ze słoika, pęczek świeżej bazylii, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, migdały pokrojone w kawałki lub pestki dyni 3 łyżki, 1 łyżka oliwy z oliwek)
1 roztrzepane jajko
roszponka lub inna ulubiona sałata
papryka
cukinia (masło do podsmażenia)
ryż Basmati
ocet balsamiczny do smaku

1. Filety z łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinamy skórkę i kroimy rybę na paski ok. 5 x 10 cm. Wkładamy do miski i doprawiamy solą i pieprzem, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty. Chowamy na godzinę do lodówki.
2. Przygotowujemy pesto: wszystkie składniki należy rozdrobnić blenderem, aby powstała dość jednolita 'pasta'.
3. Następnie zamarynowanego łososia smarujemy z jednej strony połową pesto i układamy na cieście (cieńsze kawałki mogą na siebie zachodzić) i smarujemy pozostałą częścią pesto. Zawijamy jak roladę, przyciskamy i odcinamy niepotrzebne ciasto. Roladkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i kroimy na kawałki (np. na 6). Układamy na blaszce i pieczemy przez ok. 20 minut.
4. W międzyczasie, gotujemy ryż Basmati i przygotowujemy sałatkę. Warzywa myjemy i suszymy. Roszponkę układamy na talerzu razem z pokrojoną papryką. Cukinie kroimy w kostkę i podmarzamy na roztopionym maśle (tak, żeby była miękka, ale żeby się nie rozpadała), na koniec przyprawiamy suszonym tymiankiem i papryką ostrą. Dokładamy do roszponki. Do smaku możemy dodać ocet balsamiczny.
5. Upieczonego łososia kładziemy na talerzu. Smacznego! :)





Przepis na łososia STĄD



You may also like

5 komentarzy:

  1. zdjęcia świetne, jestem pewna, że pyszne, z resztą kiedy łosoś nie jest dobry, a tym bardziej z ciastem francuskim :) polecam też łososia z porem http://www.biedronka.pl/str/4/i/891.php

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczę, u mnie w domu wszyscy pałaszują łososia na milion sposobów, a ja nie mogę się jakoś do niego przekonać,ze względu na to że jednak jest to ryba, a ryb naprawdę nie lubię. Może w końcu nadejdzie mój wielki dzień, kiedy to i ją polubię :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. ale smacznie wygląda! :) eh mnie matura czeka za rok :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Łosoś super wygląda w tym cieście. Też przygotowałam rybę w weekend, i też miałam chrapkę na ciasto francuskie. Ale skończyło się na zupełnie innym wytworze wyobraźni. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślinka mi leci na sam widok zdjęcia ;D

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.