Ostatnio poczyniłam kolejny krok na drodze zdrowego żywienia i zaopatrzyłam się w parowar. Na pierwszy rzut oka może kogoś wystraszyć,...

Gotowanie na parze

/
10 Comments



Ostatnio poczyniłam kolejny krok na drodze zdrowego żywienia i zaopatrzyłam się w parowar. Na pierwszy rzut oka może kogoś wystraszyć, ale to na prawdę zbawienne urządzenie!

Na parze warto gotować z kilku prostych powodów. Podczas takiej obróbki chemicznej witaminy i minerały pozostają w jedzonku, a w efekcie my je spożywamy. Tzn. jeżeli gotujemy np. warzywa w wodzie, większość z witamin rozpuści się w tejże wodzie i wyląduje w zlewie. Ponadto podczas gotowania na parze nie używamy żadnego tłuszczu, więc sprzyja to redukcji wagi :) Dla mnie jednym z najważniejszych czynników jest czas. Wrzucam pokrojone mięso do parowaru, nastawiam czas i nie muszę się niczym martwić, nic się nie przypali. Dla osób zabieganych jest to świetny sposób na przygotowywanie zdrowych posiłków. Za jednym zamachem możemy przygotować cały posiłek. Możemy też przyrządzić praktycznie wszystko - mięso, jajka, ryż, warzywa, nawet owoce.


Jedynym minusem jest wielkość parowaru. Zajmuje dość dużo miejsca. Idealnym wyjściem dla osób, które nie posiadają zbyt dużo przestrzeni w swych kuchennych zaciszach są garnki przeznaczone do gotowania na parze.

Na razie odważyłam się tylko gotować mięso i jajka. Muszę wypróbować więcej opcji tego cacka.


A Wy gotujecie na parze ? Macie jakieś sprawdzone przepisy ?




Miłego dnia ;*


You may also like

10 komentarzy:

  1. Zastanawiałam się nad zakupem parowaru, jednak nie mogę się przekonać.. ;) Dużo Cię kosztował? ;>

    OdpowiedzUsuń
  2. szkoda ze usunelas poprzedni blog :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak przeprowadzimy się z chłopakiem na swoje, to z pewnością pomyślę o takim sprzęcie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na prawdę dobrze się prezentuje. Parowar to wygoda i zdrowie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie gotuję na parze, wydaje mi się, że wtedy wszystko jest bez smaku... ale może mnie przekonasz, że jest inaczej :) a będzie jeszcze dziś notka na ten konkurs o dbaniu o siebie z mojanowafigura.pl/blogerki? bawisz się w to? jak nie, to masz czas do wieczora, a wypad do spa to chyba fajna sprawa? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście wielu ludzi myśli, że jedzenie na parze jest bez smaku itp. W moim parowarze na tacce ściekowej jest miejsce, gdzie można położyć zarówno świeże jak i suszone przyprawy, dzięki temu jedzenie nabierze aromatu :) Mój sposób np. na kurczaka: na parze gotuje pokrojone w kostkę mięso z piersi kurczaka, a potem podaję je z ryżem i polewam sosem musztardowym. Nawet mój brat, który nie cierpi gotowanego mięsa, powiedział, że jest pyszne.

      Usuń
  6. Oj to na pewno zdrowe, niestety nie mam takiego sprzętu :(
    zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  7. Hej dzięki za komentarz. Też będę do Ciebie zaglądać i już Cię obserwuję:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja właśnie przymierzam się do zakupu parowaru :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gotuję na parze od 3 lat... Jestem fanką wszystkiego co parowane, smak jest o wiele lepszy i to nie tylko warzyw, ale i mięsa, ryb, a nawet jajek... Polecam każdemu, a jeśli ktoś woli konkretniejsze smaki niech przygotowuje sobie sosy do parowanych rzeczy!
    Mój ulubiony przepis to parowanka, jak zapiekanka, ale w parowarze! Ziemniaki, marchew, cebula, burak, kalarepa, z dodatkiem mięsa lub bez. Do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu... pycha!

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.